Selecteer een pagina

Vrijwel elk bedrijf digitaliseert. Digitalisering is ook belangrijk als jij in de toekomst nog steeds wilt meedoen. Inmiddels heeft vrijwel elk bedrijf een cloud of werkt datagestuurd. Alles om efficiënt te werken en de klant goed te bedienen. Maar digitalisering gaat niet altijd vanzelf. In dit artikel leggen wij je graag uit waarom bedrijven falen wanneer zij hiermee starten.

Een goede strategie is het halve werk 

Een reden waarom digitalisering fout gaat, is het feit dat de strategie niet goed is uitgedacht of niet wordt gedragen door de gehele organisatie. Aan het begin van het proces is er geen overeenstemming. Werk daarom altijd samen een goede strategie uit en zorg ervoor dat iedereen hiermee instemt. 

Maar deze strategie moet je ook vasthouden. Ga niet van het gekozen pad af! Wanneer iedereen zich houdt aan de strategie, kom je tot het gewenste resultaat. 

De strategie uitwerken moet je ook in een korte periode doen. Om up-to-date te blijven, is het belangrijk dat je direct een vliegende start neemt. Zo implementeer je het juiste op het juiste moment. 

Iedereen doet mee 

Digitalisering brengt ook veranderingen mee in het werkproces. Met name het management vindt deze ontwikkeling vaak spannend. Want zij zien direct de gevolgen van slechte werkprocessen. Daarom is het belangrijk dat ook zij het nut snappen van de digitalisering. Zo doet echt iedereen mee in de organisatie en weet je zeker meer succes te bereiken. 

Maar niet alleen het management kan tegengas geven bij digitalisering. Verandering brengt weerstand mee. Vaak zijn mensen bang dat de nieuwe strategie niet werkt. Deze angst is vaak ongegrond, maar deze angst moet je wegnemen bij iedereen in de organisatie. Een duidelijke strategie en visie helpt om deze angst weg te nemen. Stuur aan, deel jouw enthousiasme en laat zien hoe het werkt! Zo zien jouw collega’s de voordelen van de verandering en daalt de weerstand. 

Hoe werkt het precies? 

Organisaties nemen in het kader van digitalisering vaak een compleet nieuw systeem. Maar dit is vaak onnodig. Extra applicaties ontwikkelen voor het ontwikkelen, is natuurlijk complete onzin. Probeer eerst eens je huidige software met elkaar te koppelen. Alleen al met deze stap, maak je het werkproces makkelijker. En hoeft niet iedereen nieuwe dingen te leren. 

Digitalisering is niet eenvoudig en kennis is dus ook nodig. Zorg dat je de kennis in huis hebt, wanneer je gaat digitaliseren. Dit kun je natuurlijk uitbesteden, maar je kunt ook nieuwe collega’s in dienst nemen. Zodat de transitie soepel verloopt. 

Digitaliseren succesvol laten verlopen? 

Digitaliseren doe je niet zomaar. Je doet er zeker verstandig aan mankracht in dienst te nemen die alle kennis heeft. Of besteedt dit uit bij een betrouwbare partner Vervolgens is het key om iedereen te enthousiasmeren. Met de juiste partner, kennis, strategie en enthousiasme gaat digitaliseren vanzelf!